Friday, June 5, 2009

SAGA IV, Sandakan 2009

Salam,

Sewaktu posting ini ditulis, penulis sedang menuggu untuk para pesilat dari Beaufort untuk buat medical check up di Hospital Dutchess of Kent, Sandakan. Proses ni makan masa skit sebab banyak dokumentasi yang perlu diisi dan dibuat. Selepas daripada ini mereka akan membuat timbangan berat untuk memastikan mereka berada di dalam kategori yang telah ditetapkan masing-masing. Kalau tak "in" maka mereka akan kalah dari segi teknikal dan tidak layak untuk meneruskan pertandingan pencak silat ini. Itulah sebahagian daripada rencam atau prosidur yang perlu dihadapi ketika ini.

Semalam perjalanan bertolak ke Sandakan dari padang Majlis Daerah Beaufort. Kontinjen Beaufort lebih kurang 120 orang telah bertolak dari Beaufort lebih kurang jam 10:00 pagi. mereka dilepaskan oleh Pegawai Daerah Beaufort dan menaiki 2 buah bas persiaran yang disewa khas dan beberapa buah kenderaan jabatan dan persendirian yang dibawa oleh pegawai-pegawai, pengurus-pengurus sukan dan urusetia Dari Beaufort. Penulis naik keta sendiri jer. Senang urusan nak ke mana-mana terutama untuk mencari internet nih.... ni pun curi-curi masa keluar sementara ada kesempatan.

Kelmarin skuad silat tiba di Sandakan (tempat penginapan di SMKA Sandakan) lebih kurang jam 1:00 pagi. Perjalanan agak lambat kerana sering menunggu kenderaan yang slow. Maklumlah jalan secara konvoi. Penat betul la...kalau jalan sendiri rasanya sekejap jer, lebih kurang 6 atau 7 jam...tapi kalau dah konvoi lebih setengah hari ba....

Satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan apabila salah seorang pesilat (pemuzik silat sebenarnya) yang menaiki kereta penulis mengeluarkan keyataan yang membuatkan kami pecah perut gelak di dalam kereta....Kebetulan pulak ini kali pertama menyertai kejohanan seperti ini dan kali pertama juga berjalan sejauh ini...."Bila mau sampai ani, sangal sudah tungkengku ani...." begitulah keluhan yang terkeluar secara spontan dari mulut athlet tersebut... satu lagi " ustaz, kebas sudah pundi kancingku... berenti capat... nda tertahan lagi sudah ani....".... sewaktu tu kami di kawasan berdekatan Telupid.... apa lagi ketawa sakan la kami dalam kereta....

Bah stakat ani dulu bakunyanyang...nanti kesian pulak mereka menunggu lama (bagi yang dah siap check la....) Ok, doakan kejayaan kami....

Sebelum menutup bicara...sewaktu mendengar Sandakan.fm dalam kereta tadi teringat beberapa fakta menarik berkenaan SAGA ni....

* SAGA - Sabah Games
* 25 kontinjen bertanding
* 18 jenis sukan dipertandingkan....(sebelum ni pernah penulis menyatakan 17)
* lebih 4000 athlet dan pegawai kejohanan terlibat
* Tarikh rasmi kejohanan 07 - 12 Jun 2009 (tapi banyak sukan yang dah mula sebab byk kontinjen)

Yang ni fakta yang penulis catat setakat ini :

* 540 km adalah jarak yang dicatat oleh kereta penulis (termasuk pusing-pusing di KK dan Ranau)
* RM 475.00 sponsor untuk pegawai yang membawa kenderaan (RM95 satu kepala)
* RM 60.00 wang saku satu kepala sepanjang kejohanan....

Stakat ni dulu la yer...

Akhir kata, doakan kejayaan kami dan selamat bersantai dengan blog ini...

(Sori la gambar tak dapat upload....nanti ada peluang dan ruang insyaAllah akan diuploadkan...)

9 comments:

juLia de wHitesiLk said...

salam...
beStnyer...
next time nak join ble x?

MR.HAN said...

Ust...! tungkingnya bah..! bukan tingkengnya.....

Abg Santai said...

Sorry la Mr Han...sudah dibetulkan...typing error...jgn mara ...

Goku said...

Capat tah masukkan gambar2 di SAGA GAMES atu...! nda sabar udah kan meliat...

Abg Santai said...

Adedeiii...Abg Goku, nanti tah ba...masi lagi di Sandakan ani...nda da komputer sendiri lagi ni...masa pun nda da kan mengunjar cybercafe...

Bro Juliet No 2 said...

Adek Jue...kecik tapak tangan, Stadium Sandakan Bro no 2 tadahkan...

Takilala said...

stadium sandakan tia karang

MizBeLL said...

sapa2 dr smkm2 yg ikt..?

Abg Santai said...

MizBeLL boley rujuk posting seterusnya untuk mendapatkan maklumat...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails