Wednesday, June 3, 2009

Le Tour de Sabah - Ranau, Kundasang, KK

Posing depan Pine Resort, Kundasang

Salam,

Perjalanan diteruskan untuk pulang ke Membakut. Singgah dulu semalaman di Ranau. Esoknya ke Kundasang....cari sayur-sayuran segar...dan menikmati dan bersantai dengan udara segar di sana...Subhanallah...memang cantik pemandangan, nampak puncak kinabalu...kalau datang sebelum ni memang payah nak nampak...lagipun panas skit cuaca sekarang walaupun masih dalam kedinginan....


Banyak dah gambar nih (background Kinabalu)....tak pandai nak pilih mana yang cantik...
Ada flag UK dan Australia...?

Tempat ni dah banyak kali kami lawati. Ni kira kali ke berapa hek...??? banyak la...belakang tu Kundasang War Memorial....sebab tu ada flag....kalu takde proton tu mesti nampak macam kat oversea...tul tak...bukan aper...ada member masa sekolah Idrisiah dulu cakap camtu dalam my facebook...dia di UK buat master....




Ulat gonggok gergasi...sebelah tu note RM 5.00...

Ada pulak jumpa specis gonggok gergasi kat sini...Si Akramie punyer sronok bukan main...maklumlah tak pernah tengok...memang beso betul.... banyak sebenarnya perkara menarik di sini....



War Memorial....

Kami singgah di POW Camp (Prisoner of War)...atau Kundasang War Memorial ...cantik, indah, besar, menarik dan sangat nyaman....cukup oksigen masuk ke jantung...udara yang sangat segar...dalam tu memang banyak tumbuhan hijau. Masa zaman jepun dulu 600 tentera British dan 1800 tentera Australia dipaksa berjalan kaki dari Sandakan ke Ranau. Ada yang mati di tengah jalan, hilang, cubaan melarikan diri, dicampak ke gaung dan sebagainya. Kejam jugak aa Jepun ni masa tuh....banyak gambar dan dokumentasi penting di sini...Cikgu-cikgu sejarah patut bawak anak murid ke sini dapatkan fakta sebenar....Mak ayah pun patut beri pendedahan kepada anak-anak tentang sejarah tanahair.....



Nak cari sayur...nak cari sayur...

Borong sayur untuk sendiri dan jiran-jiran yang ada dan keluarga Norsiah (pembantu rumah dan jiran yang tak balik kampung la...) Dah sampai sini banyak pilihan dan semuanyer segar bugar....murah la juga...



Lagi gambar kami sekeluarga dengan background Gunung Kinabalu...
gambar sape amek ha....???





Sempat berhenti posing depan gunung kinabalu....

Keadaan Kundasang dan Ranau rasanya sudah tidak seperti sebelum ini. Mungkin akibat pemanasan global. Dulu punyer la sejuk...keluar dari bas aircond yang sejuk, kat luar lagi sejuk dari dalam bas....sekarang...panas...dulu gunung tu tak nampak sebab ada kabus sepanjang masa kecuali subuh...sekarang telanjang tanpa kabus...nampak gunung kinabalu yang togel...hilang sudah keistimewaannya yang dulu malu-malu mempamerkan puncak kegemilangannya.....

Itu lah kerakusan manusia...melakukan pembangunan tanpa perancangan yang baik. Sebaik-baik perancangan hanyalah ALLAH S.W.T.....

Setakat ni dulu...nanti sambung lagi....

Gambar-gambar boleh dilihat di SINI atau klig gambar ni ....

Selamat santai dengan blog ni...Semoga anda juga santai tour dengan kami....

Wassalam....


4 comments:

putribayu said...

wah...sy org sbh pun xhabis pusing sabah lagi...

SKY said...

seronok tengok ust melancung.Jangan lupa cerita nanti kat sekolah.Moga enjoy n selamat pergi dan balik semula ke membakut.

Takilala said...

siuk ehh..
tu ulat gonggok gua pernah jumpa masa btn @kundasang. mmg bapak besor giler nyer gonggok.
Anyway, syabas inspektor sahab, gua pun x prnah le tour gitu. nnti nak try la gak. huhuhu.

MizBeLL said...

peeewwwiiiittt..
bez..
lerrrr..
ult gonggok lg bsr dr tuu lg prnh tgk..
siap sntuh && gntung kat tgn lg wat gelang..
ckp org brunei "d'taing2 lg.."..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails