Wednesday, June 3, 2009

Le Tour de Sabah - Tawau

Salam,

Sampai di Tawau malam lebih kurang jam 9:30 gitu. Perut punyer la lapar cari makan di kedai sekitar pekan Tawau. Teringat pesanan kengkawan makanan laut murah di sini. Apa lagi cuba lah. Singgah satu kedai, nampak ada ikan fresh, amek sekor berat dalam 1 kg, nama ikan tu ikan baulu, kalu tak silap telinga mendengar...(kalu tak betul bgtau la...). Nampak cantik dan indah inkan tu. So, masak tiga rasa la ...sweet sour...nyam...nyam...slrup...dapnyer...

Order lagi sayur dan ulam, tambah tempe ngan sambal belacan pergh...mengamcam perut tul...Alhamdulillah memang penangan ikan tu ingat sampai sekarang. Sebab aper, sumer ekali yang makan tadi tu baru RM 26.00. Terkejut jugak la...makan punyer mewah...kalu tempat lain ikan tu biasanya akan ditimbang 100 gram RM 2.50 atau RM 3.50 sekali masak la. So, kalau ikan saja tempat lain dalam RM 25.00 ke RM 35.00 la....Ni sekali ulam, tempe, sambal belacan, ali cafe, red guara, milo nai ping sumernyer RM 26.00. Bila tanya rupernyer ikan tucuma RM12.00 sekali ngan masak sweet sour. Tak sempat nak amek gambar sebab tak teringat dah kat ikan....perut lapar lauk sedap...lupa kamera....

Lepas makan cari penginapan. Amek hotel murah jer Penginapan Merlin di Tawau. Kena stok duit skit sebab perjalanan jauh lagi. Masa angkat beg ke bilik terserempak la pulak ngan Cikgu Malek Yusof (SMK Bongawan, dulu SMK Membakut II) dengan family...tapi dia stay di King Park la....mana lagi...hotel class gitu...

Esoknyer, bangun pagi cari sarapan singgah di Pasar basah Tawau. Nak cari jajan / snack stail kampung. RM 50.00 abis membali jajan. Bukan aper ingat kat jiran-jiran ngan Norsiah (pembantu rumah) dah tau berjalan tak beli buah tangan tak sedap plak kan... Yang menariknya di sini ada kerja amal dari LDP (Liberal Democratic Party) komponen BN buat pemeriksaan kesihatan. Chek bp (blood pressure) ngan chek gula dalam darah. Setakat ni bp 120/90 dan gula 5.1 (lepas sarapan) kira ok la menurut staff situ. Orang rumah bp 120/80 (cantek punyer) tapi gula 8.2 (kira tinggi la, tapi lepas sarapan...). Yang bagusnyer chek sebelum sarapan tapi kami kebetulan sudah sarapan dan perkhidmatan pulak percuma...apa lagi layannn la....

Akramie yang amek gambar

Memukau mata pembeli

Takut nengok org tu ngira...macam ratus ratus jer...

Bekalan jajan yang banyak....kenyang makan jajan nih...orang rumah paling suka makan empelang. Ppunyer banyak dia beli....

Lepak tepi laut Tawau

2 comments:

MizBeLL said...

rinduunnyaaa kmpungkuu..
tawau..
huhuk..
amplang mmg sdp..
tp belinju lg sdp..
hehek..

jane said...

Salah ejaan. Ejaan yang betul AMPLANG. Hu3x

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails