Tuesday, February 17, 2009

Mana pegi lagi singgit...????

Salam santai,

Ada 3 orang member kamcheng pegi becuti kat pulau tioman... Sampai kat sana, dia orang pun pegi laa cari resort tempat persantaian dia orang barang semalam... Riki punya riki.... last-last dapat laaa satu resort yg sewanya cuma RM30 satu malam....

Since dia orang ni member kamcheng giler..depa pakat nak sewa satu bilik je & tanpa banyak soal..masing2 keluarkan sorang RM10...kira tong-tong 3 org laaa..... So bila dapat kunci jer...depa tanpa membuang masa terus jer pegi bilik.....

Lepas depa blah pegi bilik..... minah cun kat front office tu baru teringat yg laaa ni resort dia tengah buat promotion...so satu bilik cuma RM25 je...

Minah ni pun panggil bell boy suruh pulangkan balik lagi RM5 kat mamat 3 org tu... On the way nak pulangkan duit tu..si bell boy ni tepikir yg duit belen ada RM5... Mamat tu ada 3 org... camna nak bagi duit tu sama rata kat diaorg..??? Pikir punya pikir last2 mamat ni dapat idea...dia pulangkan sorang RM1 kat mamat tu... Then belen lagi RM2... dia ambik buat beli jajan...
Sekadar gambar hiasan...!!!!????

Maknanya....
Mamat 3 org tu cuma bayar duit hotel sorang RM9....
Total depa bayar....RM9.00 x 3 =RM27...
Mamat bell boy tu amik RM2...so total semua sekali
RM27 + RM2 =RM29

Mana pegi lagi singgit....?????????????

Selamat santai....


4 comments:

Reds said...

Sebenarnya diaorg bukan bayar RM9 seorang...Diaorg dh bg RM30 mula2...pastu dpt diskaun RM5...so tinggal RM25 tul x? Cuba bahagikan 25 dgn 3 cara old school... (3/25 = 8 baki 1)

Kat situlah RM1 tu duduk...hehe

Norazman M.N. said...

Kita dengar pula dari orang lain camana....

rantong said...

Salam ziarah. Great blog.

View Profile: Rantong™

ummi afifah said...

kalau rm25, sorang bayar 8.333.. maksudnya, 0.333x3 = rm1...
rm1 tu diorg dah byr skali dlm rm 25.. so sbnrnye..

rm9x3=rm27-rm2=rm25


tul ke??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails