Saturday, November 12, 2011

2 in 1 in 11.11.11




Salam santai buat semua pembaca santai,


Tajuk kali ni sebenarnya tak tau nak letak apa, tapi dalam kepala ni ada dua event besar yang baru berlalu. Bukanlah penulis nak tulis setiap event yang dilalui tetapi semenjak dua menjak ni banyak perkara yang berlalu yang membuatkan banyak terlekat di memori dan ia amat special buat penulis dalam kehidupan ini....


_____________________________

Perkara 1 : Kursus di PULAKOP

Gambar PULAKOP

Penulis baru sahaja tamat kursus selama 3 hari dari 9 - 11 November 2011 di PULAKOP (Pusat Latihan Koperasi) iaitu Kursus Penyewaan Peralatan dan Penyediaan Majlis. Tajuk panjang bukan main. Sekali lagi penulis nyatakan di sini ia merupakan satu kursus keushawanan yang memberi peluang kepada mana-mana ahli koperasi untuk menimba ilmu keushawanan dan perkongsian maklumat dari orang yang pakar dan memang dalam bidang tersebut.

Sebenarnya bila bercerita dengan kengkawan, ramai yang tak tahu rupanya, ada yang tanya berapa kena bayar...? macam mana nak ikut kursus...? dan macam-macam lagi... Pada pengamatan penulis ia merupakan satu peluang besar yang dibuka kepada umum (ahli koperasi la) secara percuma....tapi perlu mendaftar dan akan ditapis dan di pilih oleh pihak pengurusan PULAKOP. Maklumlah kalau kursus tu sampai beratus orang mereka akan menghadkan setiap koperasi supaya menghantar 1 atau 2 orang sahaja....kalau tak penuh la nanti tak muat dan tak selesa la pulak kan.....

Yang menariknya kat sini ialah kemudahannya serba lengkap, makan kena bagi, sukan banyak peralatan dan kemudahan, bilik tidur asrama ada aircond, pengangkutan disediakan, bilik ceramah selesa, siap duit elaun subsidi tambang pun kena bagi..... kalau tak nak ambil peluang lagi tak tahu lah nak cakap camana.....!!!

Di sini penulis kongsikan aktiviti yang akan berlangsung sehingga akhir tahun 2011, mana tau ada yang berminat hubungilah pihak PULAKOP....

Allah....silap la pulak...sori yang ni 2010....yang 2011 kena bukak di laman web PULAKOP la tapi kursusnya lebih kurang jer la..... bila baca dan edit balik balik baru terperasan....sori semua....apa pun gambar dibiar la stay kat situ ya.....hihihi



Klik la kasi besar supaya nampak jelas....

Untuk jadual 2012 belum dikeluarkan lagi, nanti rajin-rajin la buka laman web SKM (Suruhanjaya Koperasi Malaysia) sebab banyak sangat info kat dalam tu berkenaan dengan keushawanan.

Satu yang menarik bila ikut kursus ni ialah kita berjumpa dengan peserta dari pelbagai latar belakang dari yang kita boleh agak sehingga yang tak terbayang pun dalam kepala. Bila berjumpa dan berkongsi cerita memang banyak idea dan pengalaman boleh dikongsi. Begitu juga dengan penceramah yang dipilih memang mereka yang sangat layak untuk bercakap dalam bidang mereka. Penulis berkata begitu atas pengalaman penulis yang sudah dua kali mengikuti kursus anjuran PULAKOP.

Kita tengok pulak antara gambar yang sempat dirakam oleh salah seorang peserta dan juga teman penulis merangkap penghulu iaitu Tn Abdul Latif yang penulis petik dari FB beliau setelah penulis di tag olehnya....


Kusyuk....tak sedar...masa ni hari pertama....

Ni dah hari terakhir....duk kat dalam lab....

Tak nampak dah kamera bila dah jumpa komputer....


Kesimpulannya, memang berbaloi sangat penulis menghadiri kursus seperti ini. Ia amat membuka minda penulis dan memang membuka ruang untuk penulis mempersiapkan diri untuk menceburi bidang keushawanan secara lebih serius. Mudah-mudahan apa yang penulis cita-citakan menjadi kenyataan....doakan penulis ya....

____________________________________________________


Perkara 2 : Jamuan santai akhir tahun sekolah penulis (11.11.11)

Backdrop pentas...

Sebenarnya badan ni tersangatlah penatnya. Maklumlah baru balik dari kursus 3 hari. Sampai jer kat rumah (sembahyang Jumaat tadi kat Kimanis) rehat jap buka laptop, baring dulu sepuluh sen dan terus bersiap pulak nak berangkat ke Kota Kinabalu untuk menghadiri Jamuan Akhir tahun sekolah penulis di Sutera Harbour. Yang ni pulak 3 in 1 Jamuan Akhir Tahun, merangkap Hari Raya dan merangkap sempena Perpisahan dengan Pengetua penulis yang berpindah ke sekolah baru.....apa pun layannnnn....

Tema pulak Hitam dan Merah....penulis pakai jer baju kerja yang memang dah merah....belasah jer...asal ikut tema udah.... memang majlis berlangsung meriah dan yang best nyer dapat berjumpa balik bonda pengetua penulis yang dah ke sekolah baru....Banyak la cerita bila dah berjumpa setelah sekian lama tak berjumpa.....asyik jumpa di alam maya jer (FB la...) mana best...bila juma live baru best...... yer tak....?

Ucapan akhir beliau memang panjang lebar...dan memang menyentuh setiap warga SMKM yang ada....terutama penulis, kalau beliau rasa ada suatu ikatan / keistimewaan di sekolah ini yang membuatkan beliau sentiasa teringat-ingat Membakut, memang penulis tak nafikan sebab Membakut ini memang ada keistimewaannya tersendiri... dan orang yang meninggalkan SMKM pasti akan sentiasa merinduinya.....tak caya tanya bonda....yer kan bonda....? hahaha.....


Apa pun kita kena sentiasa pandang ke hadapan dan bersedia menghadapi cabaran yang mendatang. Atur strategi.....jangan tak atur.....!!!


Gambar girlfriend penulis.....

Ini bodyguard penulis....

Penulis dan bodyguard...

Pasangan Ideal yang duduk sebelah penulis....Ustzh Shanti Darzilah dan suami

Rakan sejawat Cikgu Hapsah dan anaknya....duduk kat sebelah girlpren penulis

'Door gift' bertuah yang membuatkan penulis dapat bawak balik hemper seketul.....hahaha

Bergambar kenangan bila orang semua dah mula nak balik meninggalkan majlis
Gambar dari kiri : Cikgu Vivien, Cikgu Seri Kandi, My Gelpren, Cikgu Lilan,
Cikgu Luk, Cikgu Rogayah & Cikgu Zainab

Yang bestnyer dalam gambar ni, pada mulanya penulis hampir tidak mengenali salah seorang yang dalam gambar ni iaitu Cikgu Loong Lilan. Penampilannya memang amat luar biasa sehinggakan penulis ingat ada cikgu baru datang sekolah penulis walau dah di hujung tahun.... bila diamati betul-betul rupanya Cikgu Lilan....perghhh.....!!! boleh tahan....

Sorang lagi yang menjadi kejutan ialah Cikgu Jaidah (orang Sarawak) pun sama...penulis hampir tak mengenalinya.....tapi tak sempat pulak nak snap gambar dia sebab dia pun hari ni sibuk terpaksa menjadi MC bidan terjun kerana MC kebiasan kami sudah tiada suaranya.....hahahaha.... apa pun tahniah buat Jaidah (kalau baca santai la) kerana membuat satu perubahan yang sangat murni dalam hidup ini.....

Opps....semasa menjelajah FB jumpa pulak gambar Cikgu Jaidah yang dapat penulis petik dari FB Cikgu Zarinah...tu la orang nyer yang menjadi MC secara bidan terjun....

Dari Kiri : Cikgu Vun, Cikgu Jaidah & Cikgu Zarinah

Apa pun, hari ini merupakan hari yang indah buat penulis, dah la tarikhnya 11.11.11 jam kami balik tadi pun dari KK jam 11:11:11 malam, macam di plan-plan pulak.....semoga apa yang berlaku menjadi memori indah yang tercatat di ruang santai. Siapa yang rajin boleh mengimbau semula kisah ini mungkin sepuluh tahun dari sekarang.....haahaha....

Semoga kita berjumpa lagi di lain bicara...

Salam santai....










3 comments:

Anonymous said...

Assalam..ustaz..semoga dinner ini memberi kepuasan dan kenangan pada semua yg hadir...dgn kekangan masa dan kewangan itulah yg terbaik yg MESSTEC dpt berikan...kalo budget lebih lg grand kita buat,lg besar2 hamper cabutan bertuah,lg berbaloi hadiah king n queen of the nite..hehe..jg syukran bt ustaz..dlm kepenatan br balik bekursus mc jg mengagahkan diri utk menghadiri dan memeriahkan majlis ini..bukan apa sbgi part of ajk tertinggi messtec..agak sedih jg lah bila ramai yg x dpt hadir..
bukan selalu kita dpt berkumpul dlm suasana begini...dan amat berterima kasih kerana kerjasama semua yg hadir kerana menepati tema,..dan dsini jglah kita dpt lihat side of our everyday life asa a teacher..utk guru2 pmpn inilah saatnya nak melaram kan...melaram bg yg muslim mc dalam batasnya kan...

Norazman M.N. said...

Terima kasih kepada anonymous kerana sudi melontar pandangan. Pada penulis majlis jamuan akhir tahun ini menandakan satu kejayaan buat MESSTEC sebab memang ini yang paling grand penulis pernah hadiri siap dengan tema lagi....memang kita tidak dapat nak memuaskan hati semua pihak...tapi yang penting sekali MESSTECC tahun ini memang menonjol kerana aktiviti yang dijalankan hebat dan grand belaka. Penulis juga turut tumpang bangga kerana turut juga terlibat sebagai sebahagian dari AJK cuma tak dapat nak menyumbang terlalu banyak kerana kekangan masa dan tugasan.....apa pun all the best MESSTEC 2011-2012...!!!

Abd latiff Hj. Muluk said...

salam ukhuwah.. Terima kasih tuan.. atas ingatan dan perkongsian.. keep in touch.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails